Vaasa – historian, luonnon ja teknologian yhtymä

вв47Pohjanmaan maakunnan suurin kaupunki on liki 70 000 asukkaan Vaasa. Se on nykyaikainen ja energinen yliopistokaupunki, jossa kohtaavat historia, upea luonto ja moderni teknologia. Vaasa on tunnettu myös vahvasta kulttuurielämästään, joka taittuu kahdella kielellä: kuten muukin Pohjanmaa, myös Vaasa on suomenruotsalainen. Vaasa on vain toinen alueen kaupungeista, jossa suomi on pääkieli.

Historian havinaa

Historian saatossa on Vaasa muuttanut nimeään useasti. Kaupunki perustettiin vuonna 1606 Mustasaari eli Mussor- nimisenä, mutta pian sitä alettiin kutsua Wasaksi Ruotsin hallitsijasuvun mukaan, olihan kaupungin perustaja Kaarle IX. Vuosina 1855–1917 kaupungin nimi oli Nikolainkaupunki eli Nikolaistad Venäjän suuriruhtinaan Nikolai I:n mukaan. Suomen itsenäistyttyä nimi muutettiin jälleen Vaasaksi eli ruotsalaisittain Vasaksi, jona se onkin pysynyt siitä saakka.

вв481800-luvulla kaupunki oli tiheään rakennettu, koostuen lähinnä puutaloista ja kapeista kaduista ja kujista. Vuonna 1852, eräänä elokuun aamuna, alkoi erään asuintalon navetasta tulipalo, joka poltti kaupungin käytännöllisesti katsoen maan tasalle. Ainoastaan kourallinen asuntaloja säilyi, monet näistä kivitaloja. Säästyneiden talojen joukossa on Wasastjernan talo, jossa toimii nykyään Vanhan Vaasan museo.

Kaupunki rakennettiin pian uudestaan, mutta noin seitsemän kilometriä luoteeseen entisestä sijainnista. Se suunniteltiin empire-tyyliin ja sen suunnittelussa ja asemakaavassa otettiin huomioon myös selviäminen uusilta mahdollisilta tulipaloilta: pääkaduista tehtiin leveitä ja nämä kadut jakavatkin kaupungin eri alueisiin.

Keskusta ja Vaskiluoto

Vaasan keskusta sijaitsee aivan meren rannalla. Meren läheisyys tekee Vaasan ilmastosta leudomman ja tasaisemman kuin muilla saman leveyspiirin paikkakunnilla. Vaikka paukkupakkasilta useimmiten säästytäänkin, ei kesäisin mitata samanlaisia hellelukemia kuin sisämaassa.

Aivan Vaasan keskustan edustalla sijaitsee Vaskiluodon saari, jonka koko on vain 2,5 neliökilometriä, mutta pieni pakkaus pitää sisällään paljon. Paitsi Vaasan ulkosatama, sieltä löytyy hotelleja, leirintäalue sekä mukava aidattu koirapuisto. Siellä näkee myös hienon läpileikkauksen eri luontotyypeistä, sillä saaren keskiosassa sijaitsee metsä, jota halkovat kuntopolut ja lenkkiradat. Vaskiluotoon on helppo vaikkapa kävellä, sillä se sijaitsee vain 2 km:n päässä keskustasta.

вв49Vaskiluoto on hyvä kohde myös lapsiperheille, sillä siellä sijaitsee vesipuisto Tropiclandia. Kylpylä tarjoaa paljon muutakin kuin vesiliukumäkiä, sillä siellä sijaitsee myös allasosasto sekä hoito-osasto, jossa voi nauttia erilaisista hieronnoista, oli toivomuslistalla sitten shiatsu tai korvakynttilähoito. Vesipuistossa on myös uimakoulu tai siellä voi viettää syntymäpäiväjuhlansa tai työnantajan tarjoaman tyky-päivän. Myös keskuksessa sijaitseva ravintola takaa sen, että päivä kuluu mukavasti hemmottelukeskuksen trooppisessa ilmapiirissä.

Elämyksiä Stundarsissa

Historialliseen asumiseen voi tutustua Stundarsin kylämuseossa. Museoalueella on kuutisenkymmentä Vaasan seudulta siirrettyä rakennusta ja ne tarjoavat hienon läpileikkauksen 1900-luvun alun asumisesta. Yksinkertaiset torpat ovat vastakohtana maatalon vauraudelle ja monille piharakennuksille. Stundarsissa pidetään yllä myös käsityöläistaitoa ja vuosittain järjestetäänkin monia tapahtumia siihen liittyen. Stundarsissa on paljon tekemistä lapsille, sillä museo järjestää tapahtumia päiväkoti- ja koululaisryhmille. Kesäisin he voivat kokea, millaista oli olla lapsi 1900-luvun alussa ja vierailijat saavat osallistua erilaisiin askareisiin. Stundarsissa järjestetään myös taidenäyttelyitä.

UNESCO:n maailmanperintökohde

вв50Vaasassa voi tutustua myös erikoiseen luonnonilmiöön. 10 000 vuotta sitten päättyneen jääkauden aiheuttama kohoaminen muodostaa Merenkurkun saaristosta sekä ainutlaatuisen että geologisesti arvokkaan maiseman. Yhdessä Ruotsin Korkean Rannikon kanssa se hyväksyttiinkin UNESCO:n maailmanperintökohteeksi vuonna 2006. Seutu kohoaa ennätysvauhtia, 8 mm/vuosi ja muuttaa maisemaa jatkuvasti. Pohjanmaan museon Terranova-osastolla voi tutustua maapallon kehityshistoriaan ja erityisesti tähän Merenkurkun erikoisuuteen. Näyttely esittelee myös alueen lintuja ja eläimistöä.

Jos haluaa kokea Merenkurkun luonnon itse, on alue helppopääsyinen. Moniin saariin, kuten esimerkiksi Raippaluotoon, pääsee autolla ja muuten voi saarelta toiselle liikkua järjestetyillä saaristoristeilyillä. Alueella järjestetään myös opastettuja vaelluksia sekä talvisin moottorikelkka- sekä koiravaljakkoajeluja. Perintökohteen toista osaa, Ruotsin Korkeaa rannikkoa, pääsee ihailemaan myös, sillä laivamatka sinne kestää pari tuntia. Merenkurkun matala moreenisaaristo sekä Ruotsin jyrkät ja korkeat kalliorannat kertovat yhdessä tarinaa jääkaudesta sekä sen aiheuttamasta maankohoamisilmiöstä.

Energistä kulttuuria

Vaasa on kansainvälinen, kulttuurisesti elävä ja energinen kaupunki. Vaasassa on oma kaupunginorkesteri ja siellä järjestetään vuosittain myös Korsholman musiikkijuhlat, jotka tuovat Vaasaan klassisen musiikin tähtiä ympäri Suomea ja maailmaa, sekä esiintymään että pitämään mestarikursseja. Vaasaa pidetään myös Pohjolan energiapääkaupunkina, sillä siellä panostetaan energiateknologian kehittämiseen sekä päästöjen vähentämiseen esimerkillisesti.